Een hond die veel likt kan een zeer frustrerende ervaring zijn voor de eigenaar. Of het nou likken aan de poten, meubels of de vloer is, het is belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak er voor is. Heb jij je wel eens afgevraagd “Waarom likt mijn hond de vloer”? Wij gaan een aantal redenen hier voor je opsommen. Sommigen zijn ongevaarlijk, maar er zijn er ook bij die reden tot zorg geven.
Als een hond constant de vloer of andere voorwerpen in je huis likt, kan dit een teken van stress zijn. Dit kan leiden tot een ingewikkelder probleem als je geen actie onderneemt. Honden die gelukkig zijn, gedragen zich meestal niet zo. Een angstige of gestreste hond zal echter negatieve signalen afgeven. Dit kan zijn het likken aan de vloer, hijgen, overmatig kwijlen, en nog wel meer zaken.
De oorstand (samen met de rest van de lichaamstaal) geeft meestal een goede indicatie of je hond stress ervaart. Honden met slappe oren leggen ze meestal een beetje achterover als ze gestrest zijn. Hondenmonden zijn ook goede indicatoren voor stress. Wanneer een hond zich gestrest voelt, kunnen hun lippen eruitzien alsof ze ‘nee’ zeggen, of een grimas trekken. Denk ook aan andere aanwijzingen zoals meer blaffen of grommen dan normaal. Als jouw hond tekenen van stress vertoont, maak dan een afspraak met je dierenarts. Ze zullen je verschillende manieren aanbevelen om te helpen en je hond onderzoeken op lichamelijk ongemak. Dit is namelijk vaak een reden tot stressvol gedrag.
Het komt vaak voor dat een hond non-stop likt wanneer hij zich in de vroege stadia van een ziekte bevindt, of ongemak ervaart in een bepaald deel van zijn lichaam. Het constante likken kan worden geïsoleerd tot een bepaald gebied, zoals hun poten, maar het kan ook steeds aan één bepaalde kant van het lichaam gebeuren. Dwangmatig likken kan in sommige gevallen een indicatie zijn dat er iets aan de hand is dat door een dierenarts moet worden verholpen.
Een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers wees uit dat de meeste honden die overmatig likken een onderliggend maag-darmprobleem hadden, zoals giardiasis of pancreatitis. Nadat hun problemen waren opgelost, volgden de onderzoekers de honden drie maanden lang. Bij 10 van die honden die gediagnosticeerd waren met maagproblemen, was het likken aanzienlijk verminderd.
Een hond die obsessief likt, is niet per se een definitief teken van een van deze problemen, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden.
Giardia is een aandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet die het darmkanaal infecteert. Dit kan niet alleen leiden tot gewichtsverlies en lethargie, maar in sommige gevallen ook tot braken en diarree. Honden met een Giarda-infectie kunnen echter helemaal geen symptomen vertonen. Als een hond besmet water drinkt, kan Giardia de dunne darm van het dier binnendringen. De parasiet komt ook voor in aarde en uitwerpselen. Als een hond zichzelf, het tapijt of een ander voorwerp likt, betekent dit niet altijd dat hij Giardia heeft opgelopen. Als jouw hond obsessief buiten likt, neemt de kans toe dat hij een parasiet krijgt terwijl hij buiten is. Bezoek zeker de dierenarts om te testen of hij geen Giardia heeft.
De alvleesklier ligt dicht bij de maag en speelt een grote rol bij het afbreken van voedsel. In sommige gevallen scheidt het de spijsverteringsenzymen af en veroorzaakt het een pijn in de maag van de hond die soms kan worden aangezien voor honger. Als de alvleesklier van uw hond geïrriteerd raakt, kan het spijsverteringsenzymen in de buik afgeven. Dit leidt er vaak toe dat die enzymen in andere organen zoals de lever en de nieren terechtkomen en ze afbreken. Zoals je je misschien kunt voorstellen, kan pancreatitis bij honden in sommige gevallen een dodelijke ziekte zijn. Symptomen zijn onder meer vermoeidheid, gebrek aan eetlust, moeite met ademhalen, braken en diarree. Hoewel te veel vet of calcium in het bloed de meest voorkomende oorzaak is van toxoplasmose, kunnen obesitas en het likken van gifstoffen (zoals ranzig voedsel) ook een bijdragende factor zijn.
Zoals de naam al aangeeft, vindt vertraagde maaglediging plaats wanneer voedsel niet in het juiste tempo door het systeem van uw hond gaat. Dit wordt ook wel maagmotiliteit genoemd. Het overgeven van onverteerd voedsel, 12 uur na de maaltijd, is een teken dat er mogelijk een probleem is met het spijsverteringsstelsel van jouw hond. De maag van een hond moet 6-8 uur na het eten leeg zijn. Gebrek aan eetlust, plotseling gewichtsverlies en herhaaldelijk boeren zijn andere tekenen van vertraagde maaglediging. Een verstopping in de darmen kan een mogelijke oorzaak zijn voor deze aandoening. Constant likkend tapijt kan na verloop van tijd leiden tot de absorptie van de tapijtvezels. Uiteindelijk kan dit bijdragen aan constipatie.
Soms kan een hond dwangmatig likken omdat hij zich verveelt. Likken of kauwen zijn veelvoorkomende uitlaatkleppen voor verveelde honden. Het kan moeilijk zijn om met dit soort gedrag om te gaan, maar het is ook niet zo moeilijk om aan te pakken. Wanneer jouw hond zich verveelt, moet hij meer beweging en geestelijke uitdaging krijgen. Van sommige rassen is bekend dat ze energiek zijn, terwijl andere veel sneller overprikkeld kunnen raken. In plaats van op de grond te zitten kijken hoe je hond de hele dag aan het tapijt likt, sta op en ga met hem naar buiten! Je zou je hond af en toe een nieuw speeltje kunnen geven en dit zal hem blij en speels maken. Doe wat hersenwerk voor honden, geef hem dagelijks een snuffelmat of doe een treat-search. Er is zoveel te verzinnen!
Veel honden kunnen er niet tegen om voor langere tijd weg te zijn van hun baasje. Als ze verlatingsangst ervaren, kunnen ze obsessief de vloer, het tapijt of iets anders likken om zich niet eenzaam te voelen. Sommige wetenschappers geloven dat wanneer een hond iets likt, er endorfine vrijkomt. Deze chemicaliën helpen de hond te kalmeren. Hoe meer een hond likt, hoe vaker deze endorfine vrijkomt. Hoe meer deze endorfines vrijkomen, hoe beter ze zullen voelen en vice versa. Dus een hond kan dit doen als afleiding voor het vervelende gevoel van alleen zijn.
Als je denkt dat de likgewoonte van jouw hond een medische oorzaak kan hebben, moet je er eerst zeker van zijn dat dit niet het geval is. Als dat niet het geval is, zijn er enkele dingen die kunnen helpen. Bijvoorbeeld door de omgeving van uw huisdier stimulerender en minder stressvol te maken om hun gedrag te verbeteren.
Een professionele dierengedragstherapeut kan je helpen de bron van de angst van jouw hond te vinden en daarmee te leren omgaan op een betere manier.
Als de bron van stress niet kan worden verwijderd, kun je het beste proberen het probleem vanuit een meer preventief oogpunt aan te pakken. Sommige mensen gebruiken “likwerende middelen” die vies zijn, maar wij raden dit niet aan. Het lost namelijk de oorzaak niet op en is alleen symptoombestrijding. Daarnaast is het meestal erg vervelend voor je hond. Wees daarom slimmer en geef hem voldoende afleiding met dingen die hij wel kan doen. Elke dag een lekkere kauwsnack bijvoorbeeld. Hou hem gestimuleerd met spelletjes, oefeningen en voldoende beweging en sociaal contact met andere honden.
Stel dat er iets in de buurt is wat stress veroorzaakt, kan het wellicht een idee zijn om de hond regelmatig naar een leuke oppas te brengen ter afleiding. Probeer in ieder geval inventief te zijn met het zoeken naar oplossingen. Kom je er zelf niet uit, zoek dan professionele hulp.
Dit kan voor sommigen moeilijk zijn, maar blijf kalm en word niet boos. Zoek eerst uit wat de oorzaak is van dat jouw hond aan de vloer likt. De volgende stappen zijn afhankelijk van wat de oorzaak was. Zoek uit waardoor het is ontstaan en onderneem vervolgens de juiste actie om deze fout ongedaan te maken. Als jouw dierenarts medische problemen heeft uitgesloten, zou hij je ook verschillende tips moeten kunnen geven over hoe je het probleem van overmatig likken en andere mogelijke problemen kunt aanpakken.
Kies vanaf 59 euro een gratis extra snack! Sluiten