Honden mogen geen chocolade, uien, prei of zoetstoffen eten. Gelukkig weten veel eigenaren wel wat de hondvriendelijke voedselopties zijn. Maar niet alles is even duidelijk. Mag je hond bijvoorbeeld tomaat eten? We hebben een lijst samengesteld met 17 verschillende soorten voeding waar mensen vaak naar hebben gevraagd. Mocht je zelf nog met een vraag zitten over een een soort voeding dat niet in deze lijst staat, stuur ons dan bericht! Wij gaan het dan voor je uitzoeken en zullen deze lijst zo steeds verder uitbreiden. Dus laten we beginnen…. Mag een hond kiwi? Mag een hond druiven? Lees snel verder! Hier volgen de voedingsmiddelen waar baasjes het meeste over twijfelen.
Ja! Kiwi’s hebben veel gezondheidsvoordelen voor mensen, maar de stoffen in kiwi’s zijn voor honden minder belangrijk dan voor ons. Ook in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen honden zonder problemen de schil van een kiwi eten. Ik ben niet zo dol op kiwischillen maar eet ze wel eens vanwege de gezondheidsvoordelen. Maar laat je hond er geen grote stukken van opeten. Het is namelijk erg taai en daardoor moeilijk te kauwen en doorslikken en kan daarom zelfs leiden tot verstikking. Vezels zijn zeker belangrijk, maar teveel kan leiden tot maagproblemen. Geef dus liever kleine stukjes. Dus mag een hond kiwi? Jazeker!
Ja! Honden kunnen komkommer eten. Komkommers hebben weinig suiker en zout en bevatten voornamelijk water. Komkommers zijn dus helemaal veilig om te eten voor een hond.
Ja/Nee. Tomaten mogen alleen aan honden worden gegeven als ze behoorlijk rijp zijn. Tomaten behoren, net als aardappelen en aubergines, tot de nachtschadefamilie en bevatten ook gifstoffen. Dit geldt ook voor groene tomaten. Tomaten zijn veilig voor jouw hond zolang je niet overboord gaat. De hoeveelheid suiker, zout en andere toevoegingen in tomatensaus uit flessen of pakjes is niet goed voor hen. Een goede eigenaar maakt in plaats daarvan zijn eigen saus. Dus, mag een hond tomaat? Het hangt er dus maar net vanaf in welke vorm je het geeft.
Ja, alleen niet te veel. Honden kunnen broccoli en bloemkool eten, maar het moet in kleine hoeveelheden zijn, omdat beide veel vezels bevatten waardoor ze spijsverteringsproblemen kunnen krijgen. Omdat deze groenten echter rijk zijn aan gezonde stoffen en weinig calorieën bevatten, kan je er voor kiezen toch een beetje te geven. Deze groenten zijn ook rijk aan isothiocyanaten, die na een kleine dosis in principe onschadelijk zijn. Als je er echter te van veel eet, kan de stof giftig worden en een schadelijk effect hebben op je gezondheid.
Ik eet dit soort groenten alleen op de dag voor een rustdag. Kruisbloemige groenten kunnen bijvoorbeeld riskant zijn als er een zware training gepland staat, in verband met je spijsvertering.
Ja! Honden kunnen wortelen eten, rauw, gekookt – zelfs als hele wortelen. Ze moeten zeker worden schoongemaakt en niet te veel worden gegeven. Wortelen zitten boordevol vitamine A voor jouw hond, maar er is een limiet aan de hoeveelheid. Daarnaast bevatten wortelen suiker.
Ja, een hond mag spinazie eten. Veel honden houden zelfs van spinazie. Het enige nadeel is dat het veel oxaalzuur bevat, wat betekent dat andere voedingsstoffen minder goed worden opgenomen als je er te veel van eet. Om calcium een probleem te maken, moet een hond wel heel veel spinazie eten. Oxaalzuur kan ook op lange termijn leverschade veroorzaken als er veel van wordt gegeten.
Ja/mits. Natuurlijk kunnen honden watermeloen eten zolang de zaadjes er uit zijn verwijderd. Watermeloen bestaat voornamelijk uit water maar bevat ook een aantal vitamines. Een hond zal geen last krijgen van een enkel meloenzaadje, maar het is het beste om ze dus te verwijderen of alleen de stukken te geven waar geen pitjes in zitten. Andere soorten meloen bevatten vaak nog meer suiker, maar zijn ook helemaal niet schadelijk voor je hond verder.
Nee. Op basis van bestaand onderzoek blijkt dat druiven een giftige bedreiging vormen voor honden. We weten nog niet precies welke stof er verantwoordelijk voor is, maar het is dus het beste om dit nooit aan je hond te geven. Het is merkwaardig dat dit ook geldt voor pitloze druiven, terwijl het zaad over het algemeen het enige giftige is bij andere soorten fruit.
Ja/mits. Ja, een hond kan pindakaas eten zonder toevoegingen. Maar als er suiker, xanthaangom of gehydrogeneerde plantaardige olie in zit (voor stabiliteit), dan is het niet langer 100% puur natuurlijke pindakaas. Bekijk dus goed welke pot pindakaas je hebt! Je hond kan het gewoon eten als al het andere en zal profiteren van de goede vetten en eiwitten als het 100% pinda is. Sommige pindakaas bevatten een slechte vorm van vet (palmolie) en die ook nog eens niet milieuvriendelijk. Anderen hebben mogelijk zout, suiker of xylitol toegevoegd; maar ook die zijn zijn niet goed, en zelfs giftig voor een hond. Xylitol is zelfs levensgevaarlijk!
Ja. Eieren zijn in veel opzichten heel goed voor ons en onze honden; ze zijn ook veelzijdig – je kunt ze mengen met ander voedsel dat je normaal niet lekker vindt. Dat gezegd hebbende, biedt de industrie een breed scala aan eieren; sommige zijn biologisch, andere niet. De kwaliteit is niet altijd geweldig, helemaal als het gaat om dierenleed. Dus het is het beste om je eieren te kopen bij een vertrouwde bron – bij voorkeur kippen in de buurt van je huis waarvan je weet hoe ze worden verzorgd en gehouden.
Als je de eieren van tevoren wilt pellen, is dat prima – maar het is volledig optioneel. Sommige mensen geven hun hond liever rauwe eieren, maar dit biedt geen voordelen boven gekookte eieren en het risico op salmonellabesmetting is ook groter bij rajouwe eieren.
Ja. Sommige honden kunnen niet zo goed tegen lactose, maar de meeste zijn prima. Degenen die het niet verdragen, kunnen enkele symptomen hebben. Het is vrij eenvoudig om te zien of je hond intolerant is, gewoon door goed op te letten. Als een kleine hoeveelheid melk al leidt tot gastro-intestinale problemen zoals scheten laten (veel) of erger nog, diarree, dan is een hond waarschijnlijk niet lactosetolerant. Lactose is een suiker en zoje daarom per definitie beperkt moeten worden. Sojamelk of havermelk is in veel gevallen een betere optie (pas op voor zoetstoffen!). In sommige gevallen kan het ook allergieën veroorzaken.
Ja, een hond mag yoghurt eten. Voor yoghurt gelden dezelfde waarschuwingen als voor melk en karnemelk. In yoghurt zitten veel meer goede bacteriën en kan daarom een nuttige aanvulling zijn op het dieet. Geef alleen yoghurt waar geen zoet- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Kefir is een goed alternatief voor yoghurt en bevat minder lactose dan zowel melk als yoghurt.
Ja! Tenzij jouw hond lactose-intolerant is. Maar melkkefir is wel heel laag in lactose. en je hebt andere opties: kefir vinden die gemaakt is met kokosmelk of amandelmelk. Kefir is een geweldige bron van gezonde bacteriën. Wetenschappers hebben ontdekt dat het helpt om je darmen in balans en gezond te houden. Het is vooral handig voor mensen en honden die antibiotica moeten gebruiken, omdat antibiotica sommige van de goede bacteriën in je systeem kunnen doden.
Kefir heeft heilzame gist die slechte gist doodt die allergieën of infecties veroorzaakt die de oren en de huid aantasten. Voor honden met deze problemen is dit geweldig nieuws! Kefir is ook rijk aan vitamine B, vitamine A, vitamine D en vele andere dingen. Kefir kan onder andere helpen bij allergieën en een gezonde huid bevorderen. Een heel goede toevoeging dus aan het dieet van je hond en jezelf!
Ja, een hond mag peer eten. Hoewel peren niet veel voedingsstoffen voor een hond bevatten, kunnen ze veilig worden geconsumeerd. Perenzaden, zoals appelzaden, bevatten ook cyanide. Cyanide is een van de meest giftige chemicaliën die in kleine hoeveelheden dodelijk kan zijn. Hoewel de hoeveelheid cyanide die in peren, cassave en appels zit klein is, maakt het niet echt uit, omdat je lever het snel omzet in onschadelijke stoffen. De stof hoopt zich daardoor gelukkig niet op in het lichaam, dus je hoeft niet bang te zijn dat het gevaarlijk is.
Ja, een hond mag paprika eten. Paprika is veilig voor je hondenvriend. Het is rijk aan vitamine A, C, E, B6 en luteïne die helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem. Het toevoegen van een beetje paprika aan het dieet van je hond kan dus een goed idee zijn. Geef hem liever alleen geen hete paprika’s (pepers) om de logische reden dat ze heet zijn.
Onze eigen hond Lazar zorgde ervoor dat ik deze laatste aan de lijst toevoeg. Ja, elke hond zou je absoluut bananen moeten eten. Wie geen stukje met zijn hond deelt, is volgens Lazar geen goed mens. Banaan!
Kies vanaf 59 euro een gratis extra snack! Sluiten