Honden kunnen ook ontstoken ogen hebben zoals wij, en dit kan wijzen op een reeks ontstekingen. Twee belangrijke zijn blefaritis en conjunctivitis. Het is waar dat ontstekingen meestal eindigen in itis, zie artritis of bronchitis. Maar laten we het bij het ontstoken oog van je hond houden.
Blefaritis is een term voor een ontsteking van het oog van je hond. Hoewel het niet erg gebruikelijk is, kunnen de ogen van honden geïrriteerd raken en gaan ze daardoor krabben. Dit kan leiden tot secundaire ontsteking van de inwendige organen die medische aandacht vereisen.
Oogontsteking, bekend als blefaritis, kan zich aan één of beide ogen ontwikkelen en ervoor zorgen dat de oogleden van de hond opzwellen en rood worden. Het dier zal vaak zijn ogen krabben in een poging verlichting te vinden. De hond kan ook herhaaldelijk knipperen of loensen.
De belangrijkste symptomen van roze ogen zijn roodheid van het witte deel van het oog, conjunctivitis, gezwollen oogleden, dunner wordende huid rond de ogen en afscheiding uit het oog. je kunt in dat gebied ook pijn of irritatie ervaren. Als jouw hond bovenstaande symptomen vertoont, is het belangrijk dat je contact opneemt met jouw dierenarts. Ooginfecties zijn veel gemakkelijker te behandelen als ze vroeg worden opgemerkt.
Als de oorzaak van de symptomen van het ontstoken oog van je hond onbekend is, zal jouw dierenarts mogelijke oorzaken vinden of deze professioneel diagnosticeren.
Er zijn een aantal rassen die sneller last hebben van een ontstoken oog, maar omdat het onvoorspelbaar is, is het belangrijk om de ogen van jouw hond in de gaten te houden. Zoals de sharpei, chow, shih tzu en mopshond. Opmerkelijk genoeg zijn zowel de golden retriever als de labrador retriever ook gevoelig.
De dierenarts zal eerst proberen de oorzaak te achterhalen voordat hij andere mogelijkheden gaat onderzoeken. Ze testen de plas, controleren de ogen en zoeken naar tekenen van bacteriën, schimmels of mijten. De dierenarts bepaalt op basis van onderzoek dan wat de best passende behandeling is voor het ontstoken oog van je hond.
Er zijn veel behandelingen mogelijk en het kan bijvoorbeeld gaan om antibiotica of pijnstillers; sommige mensen kunnen ook baat hebben bij een meer specialistische behandeling, zoals wassen met koude kammilethee of een zoutoplossing. Behandelingen zullen verschillen afhankelijk van de oorzaak van de ooginfectie, dus het is niet verstandig om jouw eigen methoden te volgen.
Zoals vermeld, kan blefaritis soms leiden tot een secundaire ontsteking van het oog, die bekend staat als conjunctivitis. Deze vorm kan op zijn minst gedeeltelijk voorkomen omdat jouw hond zich krabt. Conjunctivitis verwijst naar de ontsteking van het bindvlies. Het weefsel is vergelijkbaar met dat van een mond of neus en fungeert als een beschermende laag over het oog.
Honden hebben een dunne huidplooi, het derde ooglid genaamd, die de binnenste ooghoek bedekt, die ook een conjunctivale voering heeft. De kleur moet lichtroze zijn als hij gezond is. Als er conjunctivitiscellen aanwezig zijn, zullen ze rood en geïrriteerd lijken en zich naar andere lichaamssystemen kunnen verspreiden.
Conjunctivitis is niet alleen mogelijk na secundaire ontsteking. Er zijn immers nog andere redenen waarom een hond kan krabben. Er kunnen ook virussen, verstoppingen van het traankanaal of andere aandoeningen zijn waardoor dit gebeurt.
Een van de meest bekende symptomen is vuile afscheiding in het oog. Het is belangrijk dat je het schoonmaakt met steriel gaas en niet je vingers gebruikt, zodat je niet geïnfecteerd raakt. Door dit te doen, heb je minder kans op een herhaling van de infectie.Hier is iets om in gedachten te houden als je zich afvraagt of het waterige oog van jouw hond een bezoek aan de dierenarts rechtvaardigt. Als het maar voor een dag is en lijkt te worden veroorzaakt door vuile ogen, hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Maar zie je dit vaak gebeuren of is het oog rood of groen dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact met de dierenarts op te nemen.
Dierenartszorg is een absolute must voor conjunctivitis. Dit kan worden behandeld, afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak is of als de hond of kat andere symptomen heeft die moeten worden aangepakt. Een dierenarts zal ook de ogen, oren en neus van jouw huisdier inspecteren om eventuele onderliggende problemen te diagnosticeren. Op internet staan allerlei adviezen wat je kan doen. Maar afgezien van het goed schoonhouden met een steriel gaasje, moet je daar geen opvolging aan geven. Want zonder degelijk onderzoek naar de oorzaak, kan je ook geen goede behandeling kiezen. Het oog van je hond is erg kwetsbaar, dus ga liever naar de dierenarts en volg de adviezen op om te voorkomen dat er blijvende schade ontstaat aan het oog van je hond.
Kies vanaf 59 euro een gratis extra snack! Sluiten