Een maagkanteling of maagtorsie wordt ook wel eens maagdilatatie genoemd. De eerste twee verwijzen naar het kantelen van de maag en de laatste term naar het opzwellen van de maag. Deze twee (opzwellen en kanteling) zijn met elkaar verbonden. Een maagkanteling bij je hond is een ernstige aandoening waarbij de maag letterlijk draait in de buik. Het komt vooral voor bij (zeer) grote hondenrassen, maar niet uitsluitend. Kleine rassen zijn gevoelig, zeker wanneer ze (te) actief zijn na een grote maaltijd. Ook honden die maar 1x per dag eten krijgen zijn er gevoelig voor. Echter, lang niet altijd is er een oorzaak te vinden. Niet altijd is er een exacte oorzaak aan te wijzen, maar bij een maagkanteling is voorkomen beter dan genezen. Tips om een maagkanteling te voorkomen vind je aan het einde van dit artikel. Ook bespreken we de belangrijkste symptomen van maagkanteling bij je hond.
Net als bij mensen en eigenlijk bij alle dieren is de maag van een hond een zak waarin het eten terecht komt. Van daar beginnen de processen van vertering. De maag is verbonden met de bovenzijde aan de buikwand door een bindweefselband, van voren aan de slokdarm en van achter aan de dunne darm.
De maag kan een beetje vrij bewegen en groter of kleiner worden afhankelijk van de hoeveelheid inhoud. Wanneer voedsel in het maagzuur terechtkomt komen er gassen vrij die aan er aan de voor- dan wel de achterkant uit komen. Tenminste als het gaat zoals het hoort te gaan.
Bij een maagtorsie zet de maag door gasontwikkeling in eerste instantie sterk uit (vandaar de naam maagdilatatie). Dit maakt vervolgens een kanteling mogelijk. Door de kanteling komt de voor- en achteruitgang dicht te zitten en daarom kan het oplopende gas niet weg uit het lichaam.
De maag groeit en groeit en kan zo groot worden dat de grote bloedvaten die van en naar het hart gaan in de verdrukking komen. De bloedvaten worden afgekneld en dichtgedrukt en de bloedvoorziening naar de maag valt uit. Er zullen bloedingen ontstaan en weefsel zal afsterven. De maag drukt omhoog tegen het middenrif waardoor ademhaling steeds moeilijker wordt. Uiteindelijk zal een hond sterven als er niet heel snel wordt ingegrepen. Ook dan is het nog niet zeker of en hoe een hond het zal overleven.
Er zijn nog een aantal andere gevolgen van een maagkanteling. Zo kunnen er gifstoffen vrijkomen en diverse organen kunnen het begeven. Alles heeft de dood tot gevolg.
Snel ingrijpen is dus van levensbelang, en daarom moet je de belangrijkste symptomen van maagkanteling bij je hond snel kunnen herkennen. Een hond krijgt problemen al snel na de maaltijd. Hij lijkt benauwd en heeft duidelijk pijn. De hond wil steeds staan of lopen met de kop gestrekt naar voren of beneden en lijkt te moeten braken zonder dat er iets komt. Na enkele ogenblikken valt vaak duidelijk op dat de buik, met name links vlak achter de ribboog “opzwelt” en hard wordt.
Op dat moment moet je eigenlijk al bij de dierenarts zijn!
Een maagkanteling is niet altijd te voorkomen maar er is een oplossing die de kans veel kleiner maakt. Dat is het eten van de hond over meerdere maaltijden te verdelen. Er is dan minder gasvorming en dus minder kans op een kanteling. Indirect daarmee verbonden is dat verstandig is om niet direct intensief te gaan rennen, springen, spelen of ander intensieve dingen te gaan doen maar het eten eerst rustig te laten zakken. En let natuurlijk altijd goed op de symptomen van maagkanteling bij je hond die we hebben besproken. Bij twijfel, meteen actie ondernemen en met spoed naar de dierenarts gaan!
Kies vanaf 59 euro een gratis extra snack! Sluiten