Iedereen is wel eens bang in het donker. Nog niet zo lang geleden was ik aan het wildkamperen met Mahru en terwijl we daar in het donkere bos lagen wist ik zeker dat het een kwestie van tijd was voor er een man met een hakbijl ons zou bestormen. Omdat er zoveel is dat je niet kunt zien maar wel kunt horen is het niet gek dat we ons van alles inbeelden in het donker. Bij honden ligt dat anders omdat ze niet hetzelfde inbeeldingsvermogen hebben als wij en omdat ze minder afhankelijk zijn van hun zicht om de wereld waar te nemen. Is jouw hond bang in het donker?
Misschien heb je wel eens afgevraagd of je hond bang is in het donker. Bijvoorbeeld omdat ze liever niet ‘s avonds gaat wandelen of bij de deur gaat huilen wanneer je zelf de woonkamer verlaat om naar bed te gaan. Waarom worden sommige honden onrustig wanneer het donker wordt? In dit artikel vind je antwoorden op die vragen en een aantal tips voor baasjes van honden die bang zijn in het donker.
Veel mensen googlen deze vraag en veelal lijkt het dat honden bang zijn in het donker. Toch is het maar zelden het geval dat ‘donker’ zelf de oorzaak is van de angst. De angst voor het donker, ook wel ‘nyctofobie’ genoemd, is vooral iets wat bij mensen voorkomt en in veel mindere mate bij honden
Honden kunnen namelijk veel beter zien in het donker dan wij, zegt Dr. Mary R. Burch, directrice van de American Kennel Club. Dat komt omdat hun ogen meer staafjes of lichtgevoelige cellen hebben dan de onze. Daarnaast ‘zien’ ze de wereld ook voor een groot deel via hun neus. Kortom ze zijn beter in staat zich te oriënteren in het donker dan wij.
Hoewel honden de duisternis niet op dezelfde manier ervaren als wij, kunnen bepaalde factoren er toch voor zorgen dat een hond bang wordt in het donker. Een hond die slecht ziet in het donker kan angstig worden omdat ze bijvoorbeeld vaker tegen meubels of struiken botst. “Ook slechte herinneringen aan de puppytijd in verband met duisternis kunnen ertoe leiden dat honden zich vreemd gaan gedragen wanneer de avond weer aanbreekt” zegt Emma Bowdrey, van de International School for Canine Psychology.
“Hoewel we niet precies weten hoe vaak het voorkomt dat honden bang zijn voor het donker, is de kans groter dat hondenrassen die doorgaans vatbaarder zijn voor angst in het algemeen ook ‘s nachts angstig worden”, zegt Dr. Burch. Deze rassen zijn oa windhonden, Chihuahuas en Yorkshire Terriers, evenals Bichon Frises, Border Collies en Duitse herders.
Hoewel het dus niet vaak voorkomt dat honden bang zijn in het donker zijn er wel een aantal redenen te noemen die de angst kunnen veroorzaken.
Verminderd gezichtsvermogen in het donker. Soms kan ouder worden bijdragen aan deze angst. Als je hond ‘s nachts struikelt of zelfs agressiever wordt, heeft ze mogelijk een slecht gezichtsvermogen.Net als bij mensen vermindert het gezichtsvermogen wanneer honden ouder worden. Omdat angst in het donker zo zeldzaam is, is het noodzakelijk om problemen met het gezichtsvermogen uit te sluiten voordat je aanneemt dat je hond een puur gedragsprobleem of fobie heeft.
Verlatingsangst. Heb je een aanhankelijke hond die je overal volgt? Een hond kan ‘s nachts angstig worden als je hem vertelt naar haar mand te gaan. De angst is niet zo zeer voor het donker maar het is vooral de angst om verlaten te worden.
Een hond heeft een aantal moeilijke nachten gehad. Bepaalde ervaringen kunnen ertoe leiden dat een hond duisternis associeert met slechte dingen, Een hond kan mishandeld zijn geweest op straat in het donker of aangevallen zijn door een andere hond in de nacht. Voor voormalige straathonden zijn dit soort zaken niet ondenkbaar. In Nederland kan het maar zo zijn dat er meerdere malen ‘s nachts zwaar vuurwerk is afgestoken en de hond gaat het tijdstip associëren met die nare gebeurtenissen.
Tot slot speelt evolutie een rol. Honden hebben geleerd om alert te zijn wanneer het donker wordt. Roofdieren zijn vaak in de schemering of in de nacht actief dus het heeft ook met overleven te maken. Wilde honden en straathonden zijn vooral actief vlak voor het licht wordt en laat in de schemering terwijl ons leven vooral overdag afspeelt. Toch zit het in de genen van een hond gebakken om op andere tijden alert te zijn. Onze hond Mahru is ‘s nachts knetterwaaks. Zelfs als er vuurwerkbommen af worden gestoken in de omgeving houdt ze haar blik op die mensen met dat hondje verderop. Dat is iets wat ze alleen doet als het schemerig of donker is.
Uiteindelijk kunnen de redenen dat een hond vooral ‘s avonds en ‘s nachts probleemgedrag gaat vertonen uiteenlopen. Een hond kan overdag te weinig beweging hebben gehad of juist veel te veel waardoor ze maar moeilijk tot rust kan komen ‘s avonds. Zelden maar dan ook echt zelden zijn honden bang voor het donker. Het is dus verstandig om de onderliggende gezondheids- of gedragsproblemen te onderzoeken.
Een dierenarts kan een algehele check-up doen en als die niets kan vinden kun je een goede gedragstherapeut inschakelen.
Hondenfobieën zijn niet leuk. Dus, als je vermoedt dat duisternis de reden van de angst is kun je een aantal dingen doen.
Probeer een nachtlampje voor honden. Net als bij mensen kan een hond baat hebben bij een nachtlampje. Zeker honden waarbij het gezichtsvermogen achteruit gaat kunnen het waarderen dat ze niet in het pikkedonker moeten overnachten. Het is ook gemakkelijk te testen en een lampje kost haast niets.
Houd je hond bij je. Heb je een hond die helemaal gek wordt wanneer je hem alleen achterlaat in een donkere kamer? Laat dan de hond niet alleen in een donkere kamer. Een hondenmand naast het bed is een eenvoudige oplossing.
Plan speeltijd voor het slapengaan. Maak wat tijd vrij voor een wandeling en wat spelletjes zodat ze ‘s nachts niet zo actief zijn. Let wel op dat je niet vlak voor het slapen gaat enorm wild gaat spelen met je hond. Dan kan je hond niet slapen van de adrenaline.
Probeer kalmerende supplementen. Wij hebben diverse producten in onze webshop die helpen een hond te ontspannen. Ze hebben allen een verschillende werking en we helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste. Maar dit is geen reclamepraatje dus ik ga ze niet allemaal langs.
Vraag om professionele hulp. Zoals gezegd kunnen er medische oorzaken aan angsten ten grondslag liggen. Een dierenarts kan daarbij helpen. Maar er kunnen ook andere gedragsproblemen aan ten grondslag liggen en daarbij kan een goede gedragstherapeut helpen. Zelfs als je hond niet echt bang is in het donker, zou geen enkele hond last moeten hebben van angsten in de nacht.
Kies vanaf 59 euro een gratis extra snack! Sluiten