Onweersbuien zijn angstaanjagend voor honden en daarom ook erg moeilijk voor hun baasjes. In tegenstelling tot andere door mensen gemaakte geluiden (zoals vuurwerk, bouwwerkzaamheden en zwaar verkeer) zijn onweersbuien een van de meest intense. Bijna 30% van alle honden is bang voor het gerommel van de donder, huilende wind en slagregen. Dat is dus 1 op 3! Als je denkt, Help, mijn hond is bang voor onweer! Dan ben je dus zeker niet de enige.
Wanneer de donder rommelt, begrijpen honden niet waar het geluid vandaan komt. Ze kunnen trillen, zich verbergen, ijsberen of hijgen en in ernstige gevallen kunnen ze door gipsplaat muren heen kauwen en een verwoede poging doen om te ontsnappen. Je geliefde huisdier bang zien is een vreselijke, hartverscheurende beproeving.
Met de komst van stormachtig weer, is het belangrijk om te weten hoe je met jouw hond om moet gaan als ze bang beginnen te worden. In deze blog vind je enkele tips om je hond te helpen tijdens onweer.
Trainers en experts weten misschien niet elke reden waarom honden een hekel hebben aan onweer, maar Trista Miller gelooft dat het te maken heeft met de harde geluiden “Honden zijn veel gevoeliger voor geluiden, omdat hun gehoor veel beter is. Dus ze kunnen een storm en donder vaak veel eerder horen aankomen dan wij”.
Ze denkt dat het ook instinct is. “Angst voor harde geluiden is een kwestie van overleven, en een deel van het overlevingsinstinct is onderdak zoeken”, zegt ze. “Ik denk dat honden donder en andere veranderingen in de luchtdruk kunnen voelen. Dit kan ervoor zorgen dat ze nerveus worden. Bovendien kunnen ze ook gevoelig zijn voor veranderingen in elektriciteit of iets anders waarvan wij ons misschien nog niet bewust zijn.”
Een van de beste dingen die je voor je hond kunt doen, is hem tijdens een onweersbui naar zijn veilige plek te laten gaan en hem niet te straffen, wat hij ook doet. Dit geldt ook voor sloopgedrag, zeuren en alle andere dingen. Dat klopt, honden zoeken tijdens een storm vaak beschutting in een bench of donkere kast omdat het een plek is die ze kennen en waar ze van houden.
“Honden stammen af van wolven en waren in holen, en dus houden ze nog steeds van holachtige omgevingen”, zegt ze. “Door ze een kleinere plek te geven, zullen ze zich meer op hun gemak voelen in een deels afgesloten ruimte waar ze comfortabel zijn en gemakkelijk kunnen rusten.” Let er wel op dat je een bange hond NOOIT moet opsluiten. Honden die nergens heen kunnen en gedwongen worden in een afgesloten ruimte te zitten zoals een gesloten bench, dat zal de angst en de kans op een trauma alleen maar groter maken. Doe dit dus niet!
Tijdens onweer kan het moeilijk zijn om te zien en te horen. Je kunt een veilige plek voor ze creëren door een overdekte ruimte te bieden en ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot omgevingsgeluid. Net als mensen raken honden van streek door plotselinge harde geluiden en achtergrondgeluid helpt hun angst te verlichten.
Speel bijvoorbeeld white noise af of klassieke muziek. Dit is rustgevend voor honden. Je kan ze ook zelf rustig toespreken en mits jouw hond dat prettig vindt ook naast ze zitten en eventueel aaien ter geruststelling.
Kauw- en puzzelspeelgoed kan jouw hond ook helpen om stress te verlichten tijdens een onweersbui.
Veel destructief gedrag vindt plaats omdat jouw hond zichzelf probeert te kalmeren en voor zijn eigen behoeften zorgt. Kauwen op iets veiligs als hij zich overweldigd voelt in plaats van hem achter je spullen aan te laten gaan is daarom een goed alternatief. Een lekkere kauwsnack kan een geweldige manier zijn om iets aan je hond te geven terwijl jij je huis intact houdt.
Je kunt daarnaast ook speelgoed kopen dat kauwen en likken simuleert, zoals een likmat. Je kunt het insmeren met een slagroom, zachte bananen, hondenvoer en even invriezen. Dit houdt je hond zeker even bezig!
Daarnaast helpen kalmerende supplementen ook tot een bepaalde hoogte. Weet je dat er onweer aan komt, dan kan je dit dus vooraf geven aan je hond.
Het kan frustrerend zijn om het sloopgedrag van je hond of gezeur tijdens een storm onder ogen te zien. Maar het is belangrijk om te onthouden dat honden zich alleen zo gedragen omdat ze bang of verward zijn en je hulp nodig hebben om ze rustiger te laten worden. Het beste wat u kunt doen is uitzoeken wat zijn lichaamstaal betekent. Je zult in staat zijn om erachter te komen hoe je ze kunt kalmeren en of hun energie kunt ombuigen.
Honden zijn uitzonderlijk in het lezen van de lichaamstaal van andere honden en mensen. Dat kunnen ze, maar wij begrijpen die van hen meestal niet. Veel mensen begrijpen niet wat hun hond probeert te communiceren.
Een hond die gaapt, betekent bijvoorbeeld dat ze waarschijnlijk al gestrest zijn. En als je dat gedrag al vóór de storm herkent, is het veel gemakkelijker om een noodplan te starten en jouw hond te helpen kalm te blijven. Zo zal je niet nog eens met de handen in het haar zitten en denken “Help, mijn hond is bang voor onweer!”.
Kies vanaf 59 euro een gratis extra snack! Sluiten