Voedertijd is vaak een vrolijke aangelegenheid met soms ook behoorlijk veel opwinding bij je hond. Meestal als we brokjes (of ander voer) in hun voerbak doen, willen ze er meteen in duiken en beginnen met eten. Maar sommige honden doen een beetje vreemde dingen tijdens het voeren. Wat sommige hondenbezitters zich afvragen, is wat hun hond doet als ze het voer uit de kom halen zonder het op te eten. Waarom legt mijn hond overal brokjes neer? Het blijkt dat hier een paar redenen voor zijn en ik wij gaan je er meer over vertellen. Maak je je zorgen over het gedrag van je hond ten opzichte van zijn eten? Neem dan contact op met de dierenarts!
Als je metalen schotels hebt, kan je hond last hebben van het rinkelende geluid dat ze maken als ze eten en zelfs schrikken van het geluid van hun tag die tegen de voerbak aan komt. Ze kunnen ook schrikken als ze niet kunnen zien wie er aan komt.
Wat is hier een goede oplossing voor? Wissel gewoon de metalen kommen voor plastic of keramiek. Dit minimaliseert het lawaai en maximaliseert de rust terwijl hij eet. Of strooi zelfs de brokjes door de tuin, als voedselverrijking. Dan heb je helemaal geen bak meer nodig! Je kan je hond ook prima voeren als beloning tijdens wat lichte gehoorzaamheidsoefeningen.
Sommige honden, vooral die in huishoudens met meerdere honden, kunnen het eten van hun vrienden stelen om het voor zichzelf te houden. Honden hebben in roedels geleefd voordat ze werden gedomesticeerd. De roedelleden met de laagste rang zouden voedsel wegnemen om het voor de anderen te verbergen. Wij zien dit thuis ook wel eens gebeuren, maar op een iets andere manier. Als onze honden een gevulde Kong of Toppl krijgen, dan wacht de jongste tot de oudste wegloopt van haar eten. Dan ziet hij zijn kans en pikt meteen haar Kong in, die hij vervolgens naar zijn eigen eetplek draagt. Daar gaat hij dan de laatste miniscule stukjes voer nog proberen uit te halen.
“Als honden in het wild een moord plegen, slepen de dieren met de hoogste rangorde stukjes voedsel weg, zodat ze niet tegen de leider of een meer dominante hond hoeven te vechten”, zegt Dr. Julie Albright-Keck, DVM, DACVB, assistent hoogleraar diergeneeskundig gedrag aan het University of Tennessee College of Veterinary Medicine.
Honden willen geen gevecht beginnen – dat zou gevaarlijk zijn. Dus proberen het eten uit het zicht te houden is een compromis tussen het opgeven van hun eten en ervoor vechten. Dit betekent dat ze kunnen eten zonder onderbroken te worden of zonder dat een andere hond het voer probeert te pakken.
Als je meerdere honden in huis hebt, probeer ze dan apart te voeren om te zien of dat helpt als dit bij jou aan de hand is. Bijvoorbeeld eentje buiten in de tuin en eentje binnen, zodat ze elkaar ook niet kunnen zien. Hou ook de deuren dicht tot ze allebei helemaal klaar zijn met eten om zo stress te voorkomen.
Honden ervaren ook eenzaamheid. Daarom kan het moeilijk zijn voor jouw hond om hem op een kamer te zetten en de deur dicht te doen. Honden verlangen namelijk naar gezelschap, het zijn echte gezelschapsdieren. Negeren of wegsluiten kan voelen als een enorme straf. Als hij dus liever in jouw gezelschap eet, laat hem dat dan ook doen.
Sommige honden willen bijvoorbeeld ook helemaal niet eten ook als hun baasje van huis weg is. Zodra deze thuiskomt, gaan ze dan wel eindelijk eten.
Als dit ook voor jouw hond geldt, blijf er dan bij tot hij is uitgegeten. Of zorg ervoor dat de voerplaats zich in dezelfde ruimte bevindt waar jij bent.
De instincten van wolven kunnen de schuld zijn van dit gedrag. In het wild sleepten wolven vaak de overgebleven prooi weg en begroeven deze. Jouw hond kan hetzelfde willen doen. In hun boek How Dogs Work leggen Raymond Coppinger en Mark Feinstein uit dat honden soms voedsel opslaan dat ze hebben verzameld door het in te graven en het te verbergen voor later.
Als jouw hond voer begraaft of verstopt, kan dit een oorzaak zijn daarvan. Soms is de oplossing dat je minder kan voeren. Je hond is voldaan en wil de rest van het eten verstoppen voor later.
Er zijn ook honden die bijvoorbeeld de wat hardere kauwsnacks willen begraven in de tuin, of (jaja…) in de bank. Uit instinct weten ze dat het in de tuin onder de grond met de tijd zachter zal worden. Dit kan je voorkomen door deze snacks in het vervolg zelf voor te weken in wat water tot ze een stuk zachter zijn.
Het is ook bekend dat katten dit doen vanwege hun onafhankelijke karakter en behoefte aan hun eigen privacy. Ze zullen niet alleen voedsel beschermen tegen andere dieren, maar ze kunnen ook op zoek zijn naar een plek die veilig en privé aanvoelt. Daarnaast houden sommige katten er niet van als hun drinkbak vlakbij hun voerplek staat. Je kan deze dus beter een flink stuk uit elkaar plaatsen! Ook diepe bakjes vinden ze vaak niet prettig, omdat hun snorharen daar tegenaan komen. Gebruik dus liever platte, ondiepe schaaltjes.
We hebben nu de vraag: “Waarom legt mijn hond overal brokjes neer?” hopelijk goed voor je beantwoord. Heb jij je dit ook wel eens afgevraagd en ben je blij met de antwoorden van onze blog “Waarom legt mijn hond overal brokjes neer?” Laat vooral een reactie voor ons achter, wij zijn benieuwd wat jouw hond doet!
Kies vanaf 59 euro een gratis extra snack! Sluiten